6 секретів довголіття

Чи можна залишатися молодим в 60? Чи можливо дожити до ста років? Як не роздобути хронічних хвороб — частих супутників солідного віку?

Відповіді на ці питання знає традиційна китайська медицина. Протягом століть імператори Піднебесної шукали рецепт вічного життя або, принаймні, довголіття, передає obozrevatel. com. За наказам правителів вчені займалися тривалими дослідженнями, результати яких дійшли до наших днів і збагатилися досягненнями сучасної науки.

Лікарі традиційної китайської медицини вважають, що основа нашого здоров’я в похилі роки закладається у відносно короткий проміжок часу: у чоловіків у віці від 30 до 50, а у жінок — від 40 до 60 років.

Дослідження показують, що схильність кожного з нас до хронічних захворювань зростає з кожним роком, але темпи наближення до “порогу ризику” — не однакові. Так, закінчує навчання, зазвичай у віці 25 років, студенти — як незрілі плоди — сповнені енергії, ентузіазму і віри в майбутнє. У цій віковій категорії відсоток хронічних захворювань вкрай низький, причому різниця між індивідуумами мізерно мала. Але, якщо подивитися на колишніх студентів через 20 років, коли вони майже досягли свого п’ятдесятиріччя, легко помітити, що кожен наближається до піввікового рубежу з різними результатами. Деякі зробили блискучу кар’єру, інші реалізували свої ділові та творчі задуми, дехто залишився, що називається, “біля розбитого корита”, а хтось і зовсім покинув цей світ. У чому ж причина таких відмінностей? На думку китайських лікарів, найважливіше — це спосіб життя людини у віці 40 років.

Результати обстежень сорокарічних пацієнтів показали, що 9,9% з них схильні до хронічних захворювань; серед 45-річних цей показник вже на порядок вище — 20,9%. Таке стрімке збільшення відсотка захворюваності всього за 5 років просто лякає. Китайська статистика свідчить, що у чоловіків і жінок ці показники різні: найбільш яскравим прикладом служить ситуація з серцево-судинними захворюваннями. Результати патологоанатомічних досліджень показали, що пік розвитку атеросклерозу у чоловіків припадає на віковий проміжок від 30 до 50 років, у жінок — від 40 до 60. Протягом цього періоду дві третини людства хворіють атеросклерозом різного ступеня тяжкості. Звичайно, ці дані отримані в результаті анатомічних досліджень, а не клінічних спостережень, однак китайські лікарі впевнені: саме в цей час темпи розвитку хронічних захворювань найбільш високі, а здоров’я найбільше схильне різним ризикам. Але ж саме на цей період і у чоловіків, і у жінок доводиться “золотий час”: становлення в життя, створення сім’ї, досягнення в кар’єрі. Це час збору багатого життєвого врожаю. Втримати баланс, а саме: реалізувати себе і не захворіти — іспит, який кожен з нас здає все життя.

Секрет молодості, на думку китайських лікарів, полягає в тому, щоб досягти 60-річчя, що не наживши хвороб. А, отже, необхідно берегти себе в “ключове двадцятиріччя”.

Головним з методів збереження здоров’я і молодості є правильне харчування. Отже, китайські дієтологи рекомендують:

Їжте менше солі.

Звичайно, сіль необхідна для правильної роботи всіх внутрішніх органів. Але проблема в тому, що організм більшості людей перенасичений сіллю, ми, як правило, споживаємо її набагато більше, ніж потрібно. Накопичується надлишок заподіює непоправної шкоди. У середньому нашому організму потрібно 12-15 г солі в день. Ми ж щодня “перевиконуємо норму” не менш ніж у три рази. І це вкрай небезпечно. Компенсувати надлишок солі можна, дотримуючись дві умови: цілий рік є в 5-6 разів більше свіжих овочів і пити воду, багату мінеральними речовинами. Добовий об’єм випивається води потрібно збільшити вдвічі. До речі, всі китайські національні страви, які містять сіль, перець, гострі приправи, завжди вживаються з великою кількістю соковитих овочів. Культ холодних закусок зі свіжих овочів не менш поширений, ніж гострі та пряні делікатеси. Перенасичення організму сіллю заподіює колосальної шкоди ниркам, серцю, артеріях. При порушенні обмінних процесів в організмі накопичується зайва рідина, розвиваються набряки і — як неминучий наслідок — з’являється надмірна вага. Непомірне споживання солі — найвірніший шлях до ішемічної хвороби серця і атеросклерозу.

Вживайте продукти, що легко змінюють свій хімічний склад.

Наприклад, борошняне або страви, приготовані з великим вмістом масла, арахіс, бобові, м’ясо, рибу. Але головне — все має бути свіжим. Прострочені продукти в жодному разі не можна вживати в їжу. Це може призвести до діареї, блювоти, запаморочення, галюцинації і навіть до ракових захворювань. Крім того, це неминуче веде до передчасного старіння організму.

Особливо шкідливий вплив на людський організм, на думку китайських медиків, надає накип, що залишається після кип’ятіння води.

Тому всі наші чайні чашки і особливо чайники після вживання треба ретельно промити, щоб не допустити утворення на них отруйного осаду і нальоту. Якщо пити чай з немитою чи погано вимитої гуртки або кип’ятити воду в неочищеному чайнику, шкідливі речовини, що знаходяться на стінках посудини, нададуть згубний вплив на травлення, нервову діяльність, сечовипускання і кровообіг, і наблизять старіння. Фахівці досліджували накип і виявили, що на стінках немитих кухлів і довго використовувалися чайників осідають такі шкідливі елементи як ртуть, алюміній і навіть миш’як.

Шкідливі для організму і так звані кислі або окисляющиеся жири.

Такі жири містяться, наприклад, в олії, яке використовувалося для смаження риби, креветок або м’яса. Тривале зберігання подібних продуктів веде до окислення їх складових. Жири зі зміненим, шкідливим складом також містяться в в’яленої рибі, маринованому м’ясі, просроченном печиво, тістечок, в деяких сортах локшини і макаронів. Розщеплюючись в організмі, жирні кислоти ведуть до порушення кислотно-лужного балансу, руйнування імунної системи і, як наслідок, до прискорення старіння.

Приготування продуктів в киплячому маслі шкідливо для здоров’я!

Багато китайських дієтологи звертають увагу на те, що в Китаї температура і сила вогню кухонних плит рівно вдвічі вище, ніж у Європі. Жарка на сильному вогні призводить до утворення в маслі бутадієну, частина якого, розпадаючись, перетворюється на гар і дим. До речі, дослідження показали, що при смаженні найменш шкідливий вплив на хімічний склад продуктів надають арахісове і кукурудзяна олії. А ось соняшникова виділяє бутадієну в 22 рази більше!

Останній фактор, що веде до передчасного старіння, що особливо актуальний під час новорічних свят, це алкогольні напої.

Скориставшись цими нескладними рекомендаціями китайських лікарів, можна не тільки уникнути хвороб, але і знайти “вічну молодість”, і навіть прожити до ста років!



За матеріалами: ukrnews24.com



Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter.

Comments are closed.