Як зробити гуляш

Вважається, що гуляш винайшли ще в IX столітті мадяри, що кочували зі своїми стадами. Звідси й назва – «gulyas has», тобто «м’ясо по-пастуші». У ту пору цю страву виглядало по-іншому, не так, як зараз. Та й процес приготування відрізнявся від сучасного.

Хотите сделать ремонт в доме? Måleri Stockholm ремонт качественно и недорого.

Шматки м’яса і скибочки цибулі заливали водою, а потім гасили на повільному вогні до повного википання рідини. Отриманий продукт висушували на сонці і зберігали в мішку. У міру потреби діставали необхідну кількість напівфабрикату, клали в казанок, заливали водою і підвішували над вогнем. У результаті виходив смачний суп. Що стосується неодмінного компонента гуляшу – червоної паприки, то її стали додавати значно пізніше, в XVIII столітті. А ось гострого перцю в цій страві завжди було достатньо.

Дуже довго гуляш вважався їжею бідняків. Але коли в кінці XVIII століття угорська знать угледіла в реформах кайзера Йосипа II загрозу для свого культурного і національної самосвідомості, гуляш був оголошений національним блюдом країни і з’явився на столах заможних людей. А незабаром і австрійці стали його готувати, пристосувавши до власних смаків.

Інгредієнти:

1 кг м’яса яловичини

1 ст. ложка тваринного жиру (або рослинне масло)

2-3 середні цибулини

пів чайної ложки меленого червоного солодкого перцю

1 ст. ложка томат-пасти або 5 помідорів

Галушки робимо з: 4 ст. ложки борошна, 2 яйця, 2 ст. ложка вершкового масла, сіль, 2 ст. ложка води.

Невеликими шматками нарізати м’ясо і обсмажити в глибокій сковорідці з жиром. Додати тонко нарізаний лук. Час від часу перемішуємо, щоб не пригоріло.

Коли цибуля почав підрум’янюватися, додаємо червоний перець, томат або очищені і нарізані помідори, сіль і трохи води.

Закриваємо кришкою і нехай гаситься на слабкому вогні поки м’ясо не стане м’яким. Періодично перемішуємо і підливаємо трохи води.

Розтерти окремо яйце з маслом, борошном, сіллю і водою. Ретельно перемішати. У каструлі кипить вода. Беремо ложкою невеликі кількості тіста і опускаємо його в окріп.

Варимо галушки хвилин 5-7 після спливання, потім відкинути їх на друшляк і покласти в тушковане м’ясо. Подавати гарячим. Можна галушки полити розтопленим маслом і подати до м’яса як гарнір.

Comments are closed.